
Η ταχύτητα σύνδεσης στο internet έχει λίγη έως καθόλου σχέση με την εμπειρία χρήσης, μετά από κάποια ταχύτητα φυσικά. Κάπου στα 50mbps (για άλλους παρακάτω, για άλλους παραπάνω) η ταχύτητα σταματάει να παίζει ρόλο καθώς είτε υστερεί ο λήπτης από δυνατότητα προσπέλασης δεδομένων ή η ίδια η υπηρεσία που χρησιμοποιεί έχει όριο στο bandwidth (λ.χ. Netflix).
Όταν λέω προσπέλαση... οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως όταν ανοίγουν μια ιστοσελίδα ή βλέπουν ένα βίντεο αυτό γίνεται μέσω του internet και δεν αποθηκεύεται στον υπολογιστή τους. Αν ήταν έτσι δεν θα γέμιζε ο σκληρός δίσκος με προσωρινά αρχεία. Ακόμα και αυτό το κείμενο που διαβάζετε με κάποιον τρόπο έχει αποθηκευτεί σε ένα προσωρινό αρχείο στην cache του browser σας. Για καλή σας τύχη οι browser είναι έξυπνοι ώστε πρώτα να σας σερβίρουν το περιεχόμενο από την RAM, που είναι πολύ γρήγορη, και μετά να γράφουν τα προσωρινά αρχεία. Άτυχοι εντελώς είναι αυτοί που δεν έχουν αρκετή RAM και σερβίρονται τα αρχεία από την εικονική μνήμη στο σκληρό τους δίσκο, οπότε η ταχύτητα του internet ουσιαστικά περιορίζεται στην ταχύτητα του σκληρού τους δίσκου, που αν δεν είναι SSD, είναι αρκετά χαμηλή.
Ο δεύτερος παράγοντας της ταχύτητας είναι το ping. Το πόσο γρήγορα δηλαδή μπορεί να απαντήσει ένας απομακρυσμένος υπολογιστής (συνήθως server) στον δικό σας. Αυτό είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας για την ταχύτητα του internet σας. Τα προβλεπόμενα νούμερα που πρέπει να βλέπετε σε ένα ping είναι <10ms για Ελλάδα<->Ελλάδα, 40-60ms για Ελλάδα<->Ευρώπη και 120-200ms για Ελλάδα<->Αμερική. Αν βλέπετε πολύ μεγαλύτερα νούμερα από αυτά με καλωδιακή διασύνδεση (UTP), τότε είτε ο κόμβος με τον οποίο είστε συνδεδεμένος είναι υπερφορτωμένος ή είναι κακό το routing template που έχει ενεργοποιήσει ο ISP στην γραμμή σας.
Routing... επόμενη λοιπόν λάθος αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι για το διαδίκτυο είναι πως όταν ανοίγουν μια ιστοσελίδα (το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές και το streaming) συνδέονται απευθείας με εκείνο τον server και ανταλλάσσουν δεδομένα. Εν μέρη έτσι είναι αλλά σε επίπεδο δικτύου τα δεδομένα κάνουν πολλές φορές κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου και περνάνε μέσα από δίκτυα που δεν είναι καν σε λογική πορεία από τον server προς εμάς. Αυτό προσθέτει μεγάλη καθυστέρηση στην διαμεταγωγή των δεδομένων και είναι ο παράγοντας που επηρεάζει το ping. Πιο συγκεκριμένα κάθε connection μπορεί πραγματικά να πάρει τελείως διαφορετικό route (π.χ. το άνοιγμα μιας ιστοσελίδας συνήθως αποτελείται από >6 connections ενώ πολλές φορές μια ιστοσελίδα αντλεί δεδομένα από διαφορετικούς servers σε διαφορετικές τελείως γεωγραφικές θέσεις και αναγκαστικά θες τουλάχιστον 1 connection ανά server). Αυτός είναι και ο λόγος που το Ping τρέχει 4 connections από προεπιλογή στα Windows και σου βγάζει μέσο όρο, γιατί με 1 μόνο connection μπορεί απλά να σταθείς τυχερός και να είναι γρήγορο το route αλλά στην πραγματικότητα τα υπόλοιπα πιθανά route να είναι πολύ πιο αργά.
Πως καθορίζει όμως ο ISP (πάροχος διαδικτύου) το routing; Εδώ είναι που τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον γιατί το Internet “ζει” κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό (από server εξωτερικού αντλούμε τα περισσότερα δεδομένα), οπότε οι Ελληνικοί ISP πρέπει να προαγοράζουν bandwidth από μεγαλύτερους παρόχους (Tier 1 / Tier 2) ώστε να μπορούμε να έχουμε Internet και όχι απλά να μπαίνουμε σε 50 ελληνικές ιστοσελίδες. Το bandwidth λοιπόν αυτό κοστολογείται όπως οι χρηματιστηριακές μετοχές με τις τιμές να αλλάζουν συνεχώς ανάλογα την διαθεσιμότητα. Αναλόγως λοιπόν οι ISP αγοράζουν bandwidth κάθε τόσο από όποιον πάροχο τους συμφέρει. Μερική εξαίρεση αποτελεί ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει δικό του δίκτυο Tier 2 στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης (OTEglobe), οπότε το bandwidth που αγοράζει είναι κυρίως για διασύνδεση με Αμερική και εφεδρεία.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα δικά μας. Τι άλλο επηρεάζει την ταχύτητα του internet; Ένοχος υπ’ αριθμόν 3: DNS. Είναι πραγματικά πολύ βολικό να θυμόμαστε το όνομα μιας ιστοσελίδας και να το βλέπουμε όμορφα κι ωραία πάνω πάνω στην γραμμή διεύθυνσης. Το internet όμως δεν λειτουργεί με ονόματα (δηλαδή λειτουργεί αλλιώς δεν θα βλέπατε αυτό το κείμενο), λειτουργεί με διευθύνσεις IP και θύρες. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα όνομα χώρου, στα παρασκήνια γίνεται μια μετάφραση του σε διεύθυνση IP ώστε να μπορέσουμε να συνδεθούμε στον επιθυμητό server. Αυτή η μετάφραση γίνεται μέσω του συστήματος DNS και πατροπαράδοτα αυτό γίνεται μέσω των DNS Server του ISP μας. Και που είναι το κακό, θα πει κάποιος; Το κακό είναι πως οι ISP δεν αναβαθμίζουν επαρκώς την υποδομή τους με αποτέλεσμα στην εποχή του fiber οι DNS να ανταποκρίνονται με ταχύτητες aDSL. Ευτυχώς υπάρχει εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα και δεν είναι άλλη από το να χρησιμοποιήσεις εξωτερικούς DNS server. Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν καλή επιλογή τόσο οι Google DNS όσο και οι OpenDNS, η Cloudflare όμως έκανε την κίνηση ματ προσφέροντας τους πιο γρήγορους Cloud DNS Server στον κόσμο και μπορείτε να τους βρείτε εδώ: https://1.1.1.1
Δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο WiFi. Ναι, όσο γρήγορο κι αν είναι το WiFi σας, όσο κοντά κι αν βρίσκεστε στο router, πάντα θα έχετε απώλειες σε σχέση με την καλωδιακή σύνδεση. Στο γραφείο που έχετε τον υπολογιστή σας και στην smart tv σας τραβήξτε ένα καλώδιο από το router, όσο μακρυά κι αν είναι! Ωραία, αλλά με τα κινητά και τα tablet τι γίνεται; Η αλήθεια είναι πως το WiFi πέραν από εξυπηρετικό, πολλές φορές είναι απαραίτητο. Για να λειτουργεί όμως αποδοτικά πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη στον χώρο. Που θα μπει το router, σε τι συχνότητα θα εκπέμπει, αν πρέπει να μπουν αναμεταδότες, που και τι είδους. Στο GeekOn μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Χρειαζόμαστε τελικά fiber; Για τους περισσότερους η απάντηση είναι όχι. Ακόμα και σε μια μεγάλη οικογένεια ή μια μικρομεσαία επιχείρηση το VDSL είναι αρκετό. Ειδικά αν έχουν γίνει όλες οι παραπάνω βελτιστοποιήσεις , ουσιαστικά με το fiber δεν θα δεις διαφορά πέρα από το κατέβασμα μεγάλου όγκου δεδομένων (download-όχι streaming- ταινιών, προγράμματα κ.α.). Οι περισσότεροι βέβαια πιάνετε 8mbps σε ADSL, για ποιο VDSL μιλάω; Θα έρθει και η σειρά σας, μην φοβάστε.
Για δικτυακό εξοπλισμό και διαδικτυακές συμβουλές, ρωτήστε μας στα social media!